Cele șase obstacole în Hatha Yoga
Cuvântul Hatha reprezinta uniunea celor două cuvinte: „Ha” și „tha”. „Ha” înseamnă soare si reprezinta forța pranică și „tha” înseamnă luna si reprezinta energia mentală sau apana. Hatha yoga este procesul de uniune dintre prana și apana, adică a energiei pranice și mentale din corp, pentru a aduce un echilibru fizic și mental perfect. Acest lucru are ca rezultat trezirea lui Sushumna și apoi a lui Kundalini. Potrivit Hatha Yoga, există șase factori majori care împiedică unirea celor două forțe majore în organism. Cele două forțe energetice majore și anume: forța pranică și forța mentală curg în Pingala și, respectiv, Ida Nadis. Când un sadhaka este în proces de unire a celor două forțe opuse, el trebuie să evite toate activitățile care risipesc energie și distrag mintea. În Hatha Yoga Pradipika, este scris:
Atyaahaarah prayaasshva prajalpo niyamagrahah;
Janasangashcha laulyam cha shadbhiryogo vinashyati
- Mâncare în exces
Mâncarea excesivă este un obstacol major în calea yoga. Din cauza supraalimentarii, organismul se supraincarca cu alimente. Acest lucru face ca corpul să devină lent și mintea sa devina plictisita. În timp, toxinele se acumulează în organism, constipația se instalează și întregul sistem fizic și mental se blocheaza. Într-un astfel de caz, când corpul este plin de toxine și devine letargic, nu este posibil ca cineva să facă progrese în sadhană. Tot timpul sadhanei va fi petrecut doar pentru eliminarea toxinelor din organism. Evitarea supraalimentării va ajuta un elev să progreseze mai repede, deoarece timpul suplimentar pe care trebuia să-l petreacă pentru eliminarea toxinelor va fi economisit. Swami Sivananda, Hatha Yogi Nikam Guruji și mulți alți yoghini au spus că stomacul ar trebui să fie pe jumătate umplut cu mâncare, un sfert cu apă și un sfert cu aer.
- Efort in exces
Efortul este următorul obstacol in calea Hatha Yoga. Ar trebui să se evite suprasolicitarea atât a corpului, cât și a minții. Munca fizică grea sau munca mentală intensă taxează sistemul energetic în cauză și, în loc să aducă echilibru între forța pranică și forța mentală, va crea doar un dezechilibru suplimentar între cele două forțe. Un Hatha Yoghin ar trebui să-și conserve și să-și construiască depozitul de energie în scopuri spirituale, în loc să o irosească în realizarea oricăror fapte fizice sau mentale inutile.
- Vorbit in exces
Prea multă vorbă nu este niciodată bună pentru un yoghin, deoarece risipește multă energie vitală și pierde timp care ar putea fi mai bine petrecut în sadhana pentru a trezi conștientizarea interioară. Un Hatha Yoghin ar trebui să evite să bârfească cu oameni cărora le place să se implice în discuții fără temei, au valori morale scăzute, conștiință joasa și sunt plini de dorințe senzuale. Asocierea cu ei, poate duce la vibrațiile lor negative care afectează sadhana Yoghinului. Discuțiile irelevante distrag mintea de la scopuri mai înalte.
- Aderarea la reguli si dogme stricte
Un student la yoga nu ar trebui sa exagereze privind regulile și reglementările stricte. Aderarea la reguli va duce doar la a ii ingusta mintea. Ritualurile sociale și doctrinele religioase nu sunt pentru un adevărat sadhaka și nu trebuie menținute pentru progresul spiritual. Sadhana nu depinde de morala socială. Este menit să extindă conștiința, nu să o limiteze. Un yoghin ar trebui să aibă o minte liberă și deschisă. Mintea lui ar trebui să fie flexibilă și capabilă să se adapteze circumstanțelor, oricare ar fi acestea.
- Compania oamenilor de rând
Un yoghin este cel mai potrivit să trăiască fie în singurătate, fie să se asocieze cu oameni cu gândire superioară. Asocierea cu oamenii de rând va fi doar o obstrucție în sadhana lui obișnuită. Vibrațiile și energia care au fost acumulate prin practica de Yoga se va disipa în compania oamenilor de rând. Dacă un sadhaka poate petrece ceva timp singur, astfel de obstacole pot fi evitate în mod natural.
- Instabilitate
Instabilitatea poate fi atât in plan fizic, cât și in plan mental. Înseamnă un metabolism corporal dezechilibrat. Este incapacitatea de a menține o postură yoga pentru o perioadă bună de timp și, de asemenea, incapacitatea de a avea o minte clara, focusata. Un sadhaka yoga nu poate reuși în practică în astfel de condiții. Acest lucru va duce doar la dispersarea energiei. În același timp, dacă energia este canalizată corespunzător, toate sistemele corporale devin stabile și stabilitatea fizică și mentală se dezvoltă automat. Instabilitatea înseamnă, de asemenea, o inconsecvență și neregularitate în stilul de viață. De asemenea, poate fi denumită șovăirea puterii voinței. Când există inconsecvență și neregularitate în stilul de viață, va apărea un dezechilibru suplimentar în organism. O minte stabilă și un corp stabil vor ajuta la progresul în sadhana yoghină. Un yoghin trebuie să încerce să dezvolte obiceiul de a evita toate activitățile care sunt inutile, consumatoare de timp și epuizante de energie și de a canaliza toate dorințele și acțiunile în aventuri spirituale. Practica lui poate prospera rapid dacă acesta practică sub îndrumarea unui Guru sau unui Maestru de Yoga pentru a stăpâni știința Hatha Yoga.
În afară de aceste obstacole menționate mai sus, „Tantraraja Tantra” menționează că cele șase obstacole în calea yoga sunt kama (poftă), krodha (mânie), lobha (lacomie), moha (infatuare), abhimana (mândrie) și mada (aroganta). . Cele șase obstacole descrise în hatha yoga și în tantra sunt împletite și interconectate.
Daca ti-a placut articolul si vrei sa faci o schimbare in viata ta, vino sa practicam yoga impreuna!
Sursa articol
https://www.vedicyoga.org/amp/six-obstacles-in-hatha-yoga-sadhana