Sari la conținut

Pasi catre o DIETA CONSTIENTA

In societatea noastra moderna  exista fel si fel de diete si pareri despre cum sa iti mentii un regim alimentar sanatos. In realitate, acestea nu fac decat sa repete cateva principii de bun simt. Informatii precum „ sa mananci cu cel putin 4 ore inainte de a merge la culcare, sa renunti la alimentele procesate  si  sa ai mese mai dese dar mai usoare reprezinta punctul de plecare in ati mentine silueta. Totodata exista cateva recomandari despre alimente si despre modul in care gatesti si privesti mancarea, care insusite te ajuta sa obtii si sa mentii o dieta sanatoasa si constienta. La fel ca in orice alta dieta sanatoasa, yoga iti propune un regim alimentar bazat pe fructe si legume proaspete, lactate, proteine vegetale si seminte.

mancare, dieta, nutritie, regim alimentare, sanatate, surse proteine, surse vitamine, minerale, retete , salata, raw, smoothie

 

Un meniu 100% raw sau vegan poate fi greu de integrat in viata ta, cel putin acum. Nu e musai sa fii vegan pentru a fi echilibrat si sanatos. E suficient sa fii tu si 20% RAW. 
Pentru ca 20% RAW nu presupune orice preparat ci unul special, cu o concentratie enorma de nutrienti. 

3 principii despre a gati si a manca

  1. Mesteca cat mai bine mancarea astfel incat aceasta sa fie digerata cat mai usor. Carnea este alimentul care se digera cel mai greu, intre 3-4 ore. Carnea nu trebuie asociata niciodata cu preparate pe baza de carne sau de paste fainoase. In aceasta situatie, timpul de digestei creste pana la 12 ore!
  2. Stabileste-ti 3 intervale orare cand sa iei masa si nu te mai abate de la ele. Nu astepta sa iti fie foarte foame, deoarece ai sa mananci mai repede si mai mult.
  3. Gateste mancarea cu iubire si Binecuvanteaza alimentele din farfurie inainte sa mananci. Fii recunoscator pentru mancarea de pe masa.

3 principii pentru o dieta constienta

  1. Mananca constient pentru a-ti hrani organismul astfel incat corpul sa isi ia nutrientii de care are nevoie si sa iti restabilesti nivelul de energie. O nutritie sanatoasa iti mentine starea de vitalitate cateva ore bune pe cand o dieta bazata pe alimente grase si procesate, te va umfla in burta si doar iti va lasa senzatia de satietate.
  2. Nu irosi mancarea. Nu cumpara sau gati mai multa mancare decat ai nevoie ca apoi s-o arunci.
  3. Nu te refugia in mancare. Aminteste-ti sa mananci constient, pentru a-ti hrani organismul si nu mintea, care cerand mai multa mancare incearca sa acopere stresul din viata ta.

dieta , regim, alimentatie, raw, vegan, yoga, mancare, retete de manacare, nutritie

MINIGHID al SUPERALIMENTELOR care transforma orice mic dejun in Super Mic Dejun

 Pentru a fi in stare optima de functionare organismul are nevoie de toate cele 5 elemente: Proteine; Grasimi-lipide; Alimente pe baza de amidon (carbohidrati); Vitamine; Minerale.

Surse de proteine ( origine animala) – carne, oua, lactate, branzeturi, peste Surse de proteine vegetala– fasole, mazare, tofu, nuci, soia, linte, fructele in coaja lemnoasa (Migdalele, nucile, fisticul, cajuu, alunele de pădure), quinoa, broccoli.

Grasimile- LipideleGrasimile Saturate: cel mai adesea regasim grasimi saturate in lapte, unt, inghetata, slanina sau grasime animala. Acest tip de grasimi este responsabil de cresterea colesterolului in sange si de sporirea riscului de boli cardiovasculare.

Grasimi mononesaturate ce provin din plante. Grasimile din uleiul de masline, alune, avocado, masline si anumite nuci si seminte. Aceste grasimi sunt recomandate in dieta zilnica fie de sanatate fie de slabit.

Grasimi polinesaturate ce provin din porumb, floarea soarelui, soia, peste, anumite nuci si seminte.

Grasimi hidrogenate ce le gasim in margarina, produsele de patiserie, biscuiti, gogosi, mancaruri prajite tip fast food. Acestea cresc nivelul colesterolului in sange. Este recomandat ca produsele pe care le cumperi sa nu contina partial uleiuri hidrogenate.

Acizi grasi esentiali care nu pot fi produsi de organism, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii obtinem din alimentatie. Acizii grasi esentiali sunt acidul linolein si alfa-linoleic, Omega 6 (ulei de floarea soarelui, sorumb) si omega 3 ( alune, soaia, tofu, somon, sardine, hering, macrou)

Carbohidratii – glucide : sunt esentiali pentru functionarea corecta a organismului. Orez brun, banana, fasole, naut, linte, nuci, ovaz, pastarnac, cartofi, porumb dulce, cereal integrale, paste integrale. In forma artificiala, carbohidratii simpli fac parte din produsele imbogatite sau rafinate (paine alba, paste din faina rafinata, dulciuri etc.).

Tot ce ai nevoie sa stii despre Smoothie-ul verde

 

mancare, dieta, nutritie, regim alimentare, sanatate, surse proteine, surse vitamine, minerale, retete , salata, raw, smoothie

Vitamine-  Vitamina A .B, C, D , E

 Alimente bogate in minerale

Acidul folic care este respunzator pentru formarea globulelor rosii. Se gaseste in urmatoarele alimente: ficat, paine integrala, nuci, fructe,legume cu frunze verzi.

Beta-carotenul este un antioxidant ce se gaseste in alimente precum legume si fructe galbene si portocalii si in vegetale cu frunze verzi

Calciul care are un rol important in dezvoltarea oaselor si a dintilor, in functionarea muschiilor si a nervilor se gaseste in alimente precum laptele, branza, peste, paine integrala, legume, nuci, varza.

Cuprul – responsabil pentru absortia fierului, utilizarea energiei si functionarea nervilor se gasese in peste, legume, vegetale cu frunze verzi, ciuperci, avocado,usturoispanac, nuci, cacao.

Fierul – ajuta la transportarea oxigenului si se gaseste in oua, fructe de mare, carne, cereale integrale, legume, stafide, seminte, cacao.

Fosforul – ajuta la cresterea si intretinerea oaselor si a dintilor si se gaseste in galbenusul de ou, peste, fructe de mare, legume, soia, lactate.

Magneziul – cu influenta asupra producerea energiei, functionarea nervilor si nivelului insulinei se gasete in peste, fructe de carne, cereale integrale, nuci, ciuperci, cacao.

Zincul – cu influenta in crestere si reproducere, actiunea enzimelor si sistemului imunitar se gaseste in alimente precum lactate, peste, oua, legume, uleiuri vegetale.

 O dieta constienta merge mana in mana cu o miscare constienta. Cursuri Hatha yoga in sala si in parc.

mancare, dieta, nutritie, regim alimentare, sanatate, surse proteine, surse vitamine, minerale, retete , salata, raw, smoothie

 Recomandari:

  • Inlocuieste covrigii si alte produse de patiserie cu fructe si seminte.
  • Mananca doar (alimente) fructe si legume de sezon
  • Inlocuieste cafeaua de dimineata cu un smoothie verde pe zi pentru a obtine claritatea si vitalitatea de care ai nevoie.
  • Primeste cu mancare si apa, persoanele care iti trec pragul casei.

Imi doresc ca aceste idei sa-ti fie de folos si sa le pui in practica. Vreau sa te relaxezi si sa te bucuri daca astazi ai mancat o pizza sau o sworma. Este normal. Atat timp cat nu formezi un obicei din asta. Invata sa mananci constient! Si sanatos! Aminteste-ti faptul ca celulele tale se transforma in ceea ce  le hranesti. Daca vrei ca trupul tau sa fie curat si energizat atunci ofera-i alimentele de care are nevoie. Decizia sta la tine. Alege sa mananci constient, in favoarea organismului tau. O dieta constienta inseamna totodata o minte clara si un trup armonios.

20 % RAW inseamna SANATATE & STARE DE BINE in doar 15 MINUTE PE ZI, cu un mic dejun ATIPIC dar  DELICIOS!

 

Surse elemente nutritive: http://prodieta.ro/proteine-ce-sunt-carbohidratii-lipidele-diete-fara-carbohidrati/

http://www.tratamente-naturiste.org/alimente-bogate-in-minerale/