Sari la conținut

Annamaya Kosha – Corpul de mancare

Annamaya kosha – corpul de mancare

In filosofia yoga se vorbeste despre cele 5 (Pancha) invelisuri (Kosha) iluzorii (maya)  care separa fiinta umana de sursa Divina.

De la cel mai subtil nivel si pana la cel mai dens aceste koshas ( straturi/ invelisuri) alcatuiesc fiinta. Primul strat se numeste Anandamaya kosha si este corpul de binecuvantare, cel mai apropiat de sursa Divina. Al doilea strat se numeste Vijnanamaya kosha si este corpul de intelepciune si discernamant spiritual.

Cel de-al treilea strat este Manomaya kosha si reprezinta totalitatea gandurilor si a emotiilor. Al doilea strat se numeste Pranamaya kosha si este corpul de energie. Ultimul strat, Annamaya kosha se refera la corpul fizic, material care este invelisul cu cea mai condensata forma de energie si singurul strat pe care noi il putem vedea si atinge.

Prin traducere, Annamaya Kosha inseamna corpul de mancare. Cu alte cuvinte, mancarea pe care o mancam devine insusi corpul nostru.

Daca mancarea este procesata si plina de chimicale atunci corpul se intoxica, mintea devine agitata, energia se blocheaza si lumina Divina patrunde tot mai greu.

Cu cat mentinem o alimentatie cat mai curata, cu atat organismul se va curata de toxine si in felul acesta gandurile vor avea o predispozitie pozitiva.

De-a lungul vietii ne schimbam casa, garderoba, job ul, insa corpul nostru este alaturi de noi pe tot parcursul vietii noastre.

Daca reusim sa vedem corpul ca pe un vehicul prin care scanteia Divina se manifesta, atunci il vom ajuta sa fie sanatos, oferindu-i hrana constienta, somn si miscare zilnica.

Se spune ca o data la 7 ani corpul isi reinoieste celulele, asadar te invit sa incepi acum procesul de reintinerire, fermitate si elasticitate, cu o lista noua de cumparaturi.

Gasesti mai jos alimentele pe care ti le recomand sa le ai in casa, cat si alimentele pe care sa le eviti.

Lista de cumparaturi:

  1. Fructe de toate felurile ( mere, afine, rodie, prune, smochine, struguri negri, capsuni,
  2. Legume de toate felurile gatite la abur ( ciuperci, sfecla, cartofi dulci, conopida, dovleac, ceapa, usturoi, morcovi, telina, pastarnac, bame)
  3. Alimente bogate in grasimi, consumate cu moderatie ( nuci, masline, migdale, avocado, ulei cocos)
  4. Legume verzi ( brocoli, spanac, kale, varza, salata, microplante, patrunjel)
  5. Cereale integrale ( orez, quinoa, amarant, ovaz, hrisca)
  6. Leguminoase ( fasole, naut, soia, mazare, linte)
  7. Seminte de canepa, chia, in, susan
  8. Bea apa, ceaiuri, aromate cu ghimbir, scortisoara.
  9. Lapte vegetal soya, ovaz, migdale, cocos
  10. Altele: spirulina, turmeric, sare himalaya, drojdie inactiva)

De evitat pe cat posibil

  1. Produsele de origine animala
  2. Zaharul, glutenul, sucurile
  3. Alimentele ambalate a caror eticheta incepe cu zahar sau contin prea multe ingrediente.

Lista poate continua… dar ma opresc aici.

Sper sa iti fie cu folos!

Pana data viitoare, ai grija de corpul tau si spor la cumparaturi 😀