Sari la conținut

Ce este Kriya Yoga

  • de

” O cautatorule! Practica auto-disciplina. Traieste o viata a cunoasterii si intelegerii. Cultiveaza iubirea si devotiunea prin scopul tau in viata. Fa ca fiecare moment din viata ta sa fie utilizat propice. Nu pierde niciun moment fiind lenes. Lasa ca fiecare respiratie sa ii fie oferita lui Dumnezeu prin dragoste si cunoastere. Aceasta este Kriya Yoga, calea sufletului prin evolutie si emancipare. ”

Auzisem de kriya yoga, doar din cartea pe care ti-o recomand cu drag a lui ” Paramahansa Yogananda – Autobiografia unui Yoghin”. Este o lectura de exceptie, plina de invataturi si care te face sa iti pui intrebari despre potentialul nelimitat ce zace in fiecare fiinta. In Romania, nu este momentan atat de dezvoltata aceasta ramura a yoga deoarece presupune un efort sincer si constant insa a carei valoare este inestimabila. Daniel Mitel, este profesorul care m-a introdus in aceasta practica si la care iti recomand cu drag sa mergi, daca vrei sa avansezi in practica Kriya Yoga.

Ce este Kriya Yoga?

Sage Patanjali, autorul celei mai vechi si cunoscute carti despre yoga ” Yoga Sutras” ne ofera o definitie practica despre kriya yoga. In intregul text „Yoga Sutra” nu este mentionat niciun alt tip de yoga, in afara de kriya yoga, ne spune Paramahamsa Prajnananda, unul dintre maestrii yoghini care a elaborat comentarii asupra operei lui Patanjali.

Sage Patanjali,  defineste  vastul subiect kriya yoga, in doar 3 cuvinte ” tapas, svadhyaya si ishwara pranidhana. ” Integrarea acestor 3 practici este kriya yoga.

( tapah svadhyayesvarapranidhanani kriya yogah )

Meditatia, studiul sinelui si sa te inconjori cu Dumnezeu constituie Kriya Yoga.

Mintea umana si memoria sunt  atat de complexe, de neoprit, in conflict si puternic ancorate in placere si neplacere. Calea Kriya yoga actioneaza ca un filru, polisand si disciplinand mintea impura si in final facand-o sa fie o unelta eficienta pentru realizarea de sine.

Cele 3 procese

Tapas

Deriva din radacina verbului ” Tap” care inseamna a straluci,  a fi fierbinte, a arde. Cu alte cuvinte, tapas este procesul prin care poti  arde toate impuritatile astfel incat mintea sa straluceasca de puritate,  cunoastere si iubire.

Precum dresororul de cai ii disciplineaza pe aceastia sa fie eficienti in alergare, yoghinul isi antreneaza corpul, mintea, simturile si respiratia prin diferite procese, cunoscute precum tapas. Tapas face totodata mintea sa fie eliberata de agitatie, trecand de dualitatea vietii precum – rece si cald; foame si sete; succes si esec; fericire si nefericire;  placere si durere; a onora- a dezonora. Cand o persoana este binecuvantata cu un corp sanatos precum si cu  mintea, intelectul si egoul purificat, persoana poate atinge starea de uniune.

Tapas vorbeste totodata despre focul interior care arde egoul si semintele karmei.

In corp si in Univers exista 7 planuri ale existentei: bhuh, bhuvah, svah, maha, jana, tapah si satya. Aceste 7 planuri corespund celor 7 chakre. Tapah este Ajna Chakra. Cand persoana isi intoarce simturile in interior si se concentreaza pe ajna chakra, fiind absorbit in constiinta sufletului, atunci are loc procesul tapas. Tapas este respiratia prin care temperatura corpului este mentinuta. Respiratia, fiecare inspir si expir resprezinta prezenta vie a lui Dumnezeu. Aceasta este karma (actiune). Prin aceasta actiune, pranakarma (cunoasterea Divina) are loc. Tapas este procesul de autodisciplina.

Svadhyaya

Are mai multe intelesuri. Inseamna studierea scripturilor vedice si cantatul mantrelor, precum Gayatri Mantra intr-o maniera anume. Alta definitie este: studiul sinelui. Termenul provine din ( sva- de sine) si (adhyaya- a studia); deci  (studiul sinelui). O persoana ar trebui sa isi studieze viata proprie prin analiza si introspectie.

Oamenii citesc carti spirituale dar de fapt asta nu inseamna studiere spirituala ci intelegere teoretica. Studierea spirituala inseamna studierea sinelui, procesul tau interior. Pentru a face asta, persoana trebuie sa stea in liniste si sa  simta prezenta lui Dumnezeu in crestetul capului.

Ishwara Pranidhana

Ishwara este Dumnezeu iar Pranidhana inseamna a te inconjura, deci aceast proces se refera la a te inconjura cu Dumnezeu. Pranidhana inseamna si eliberarea de ego si mandrie.

Kriya yoga integreaza toate aceste 3 practici simultane, (tapas- calea actiunii), (svadhiyaya- calea cunoasterii) si (ishvara pranidhana – calea devotiunii si iubirii). Deci Kriya yoga este sinteza dintre karma, jnana, si bhakti (actiune, cunoastere si devotiune).

In fiecare persoana, exista trei organe principale: mainile, inima si capul. Mainile reprezinta activitatea, inima reprezinta emotiile si capul intelectul. O integrare pragmatica a celor trei organe reprezinta arta de a trai o viata perfecta: Kriya yoga.

” O cautatorule! Practica auto-disciplina. Traieste o viata a cunoasterii si intelegerii. Cultiveaza iubirea si devotiunea prin scopul tau in viata. Fa ca fiecare moment din viata ta sa fie utilizat propice. Nu pierde niciun moment fiind lenes. Lasa ca fiecare respiratie sa ii fie oferita lui Dumnezeu prin dragoste si cunoastere. Aceasta este Kriya Yoga, calea sufletului prin evolutie si emancipare. ”

………………………………………………………………………

Text tradus din cartea ” The Yoga Sutra of Patanjali

comentarii de Shri Lahiri Mahasaya si explicatii metaforice de Paramahamsa Prajnananda