Sari la conținut

Echilibrul dintre ratiune si creativitate – Nadi Shuddi Pranayama

Potrivit cartilor vechi de yoga, viata radiaza in noi prin fluxuri de energie, numite nadis sau canale de energie, prin care prana (energia vitala) curge si ne mentine vii. Aceasta materie subtila nu o putem vedea nici macar la microscop dar o putem manipula prin tehnici de respiratie, miscare si atentie constienta. Atunci cand prana nu curge liber si canalele de energie sunt obstructionate corpul se imbolnaveste si mintea devine suparata. Daca prana circula lin, fara intreruperi atunci mintea este fericita si corpul este puternic. Prin practica respiratiei Nadi Shuddi avem ocazia sa influentam fluxul pranei si sa echilibram totodata cele doua emisfere cerebrale.

Inteleptii yoghini si filosofia yoga ne spun ca fiecare nara este conectata la un canal (nadis) pe care il putem asemana cu un conductor de energie sau cu un canal de lumina  prin care curge, energie vitala. Fiecare nara corespunde activitatii predominante ce are loc in emisfera opusa a creierului.

Axul principal al nadisurilor este coloana vertebrala de unde canalele se imprastie ca ramurile unui copac. Se crede caci aceasta materie subtila este configurata din 75.000 de astfel de conducte de energie dintre care yoga acorda un deosebit interes pentru 3 dintre ele : Ida Nadi, Pingala Nadi si Sushumna Nadi.

Sa le luam pe rand:

IDA Nadi: porneste de la baza narii stangi, domina emisfera dreapta a creierului si trece pe de-alungul coloanei vertebrale pe partea stanga si se termina intre picioare intre perineu- anus.

Acesta este canalul lunar, tamasic,  feminin, shakti, principiul creativitati, care activeaza sistemul parasimpatic ( de relaxare)

Emisfera dreapta a creierului este corelata cu expresia artistica, creativitatea, intuitia, orientarea in spatiu, gandirea holistica, imaginatia, sentimentele si  poezia.

PINGALA Nadi: porneste de la baza narii drepte, domina emisfera stanga a creierului si trece pe de-alungul coloanei vertebrale pe partea dreapta si se termina intre picioare intre perineu- anus.

Acesta este canalul solar, rajasic,  masculin, shiva, principiul ratiunii care activeaza sistemul simpatic (de lupta sau fugi).

Emisfera stanga a creierului controleaza scrisul, cititul, vorbirea, capacitatile matematice si stiintifice fiind mai rationala, logica, analitica. Ea controleaza latura concreta.

SUSHUMNA Nadi: este canalul central de energie ce porneste din cel de-al treile ochi, spatiul intelepciunii si punctul dintre sprancene, trece pe dealungul canalului vertebral si se termina la fel ca si celelalte doua la baza coloanei vertebrale.

Acest canal de energie este satvic, este locul unde se realizeaza uniunea dintre Shiva si Shakti, este spatiul unde mintea se odihneste si constiinta infloreste si se ridica prin fiecare centru de energie.

Verifica care dintre nari este mai activa!

In functie de activitatile pe care le desfasori pe parcursul zilei, vei putea observa faptul ca activitatea uneia dintre nari domina.

Atunci cand dansezi, creezi, te relaxezi, nara stanga cara mai mult oxigen catre emisfera dreapta, activand-o.

Atunci cand esti la birou si trebuie sa iei decizii, sa faci calcule, strategii, cand te stresezi, atunci nara dreapta va fi cea dominanta, activand emisfera stanga a creierului.

Nu este ca si cum una este mai buna decat cealalata, insa pentru ca sistemul nervos sa fie in echilibru, avem nevoie ca ambele emisfere, deci ambele nari sa functioneze egal si in echilibru. La fel cum avem nevoie de somn pentru a ne odihni si a ne relaxa la fel avem nevoie si de activitate, actiune si energie in viata noastra.

Prea multa prana in nara dreapta poate fi responsabila de un declin al creativitatii iar prea multa prana in nara stanga poate fi cauza unei lipse de concentrare.

Tehnica de respiratie Nadi Shuddhi ne ajuta sa aducem in echilibru cele doua emisfere.

Nadi Shuddhi – beneficii & tehnica

Beneficii

:echilibreaza toate sistemele corpului (cardiovascular, digestiv, respirator nervos)

: imbunatateste capacitatea respiratorie si plamanii

: reduce stresul si anxietatea

: te pregateste pentru meditatie

Contraindicatii

: evita retentia in caz de epilepsie sau daca tensiunea arteriala este crescuta sau scazuta;

: evita retentia in cazul in care esti la menstruatie sau esti insarcinata;

Tehnica Nadi Shuddhi – purificarea canalelor de energie

Aceasta pranayama lucreaza in cu cele doua canale de energie Ida si Pingala Nadi.

Stai intr-o pozitie confortabila de meditatie, avand spatele intins la verticala si corpul relaxat. Te poti sprijini de un perete. Tine ochii inchisi si respira natural de cateva ori. Tine mana stanga in Chin Mudra (vezi poza ) pe genunchi iar mana dreapta in Nasagra mudra (degetul mare – controleaza nara dreapta iar degetul inelar controleaza nara stanga).

Pe urmatorul expir, blocheaza usor cu cu degetul mare, nara dreapta astfel incat sa expiri doar pe nara stanga. Inspira apoi pe nara stanga si ulterior blocheaza cu degetul inelar nara stanga, elibereaza nara dreapta si expira complet doar pe nara dreapta. Apoi continua, inspira pe nara dreapta, blocand nara stanga. Inchide cu degetul mare nara dreapta si expira pe nara stanga.

Aceasta este o runda completa. Continua pentru inca 6-12 runde, 3 serii in functie de cum simti.

Recomandari:

: nu apasa prea tare pe nari cand blochezi;

: inspirul si expirul incearca sa le faci sa fie egale;

: nu te grabi; inspira si expira usor, lung si profund;

: cand inspiri capacitatea toracica si abdomenul se umfla, diafragma se contracta iar pe expir acestea se contracta si diafragma se dilata.

: la finalul fiecarei serii, observa senzatiile, daca una dintre nari este mai activa sau mai infundata, daca sunt schimbari de temperatura sau ai alte senzatii pe o anume latura a corpului.

: in final ramai centrata intr-o stare de echilibru.

 

Sper ca acest articol sa iti fie cu folos!

Om Shanti

Simona

 

Surse si studiu 1

Surse si studiu 2