Îmbătrânirea pielii este o consecinţă a îmbătrânirii intrinseci (adică a îmbătrânirii cronologice, ce evoluează în paralel cu procesul de îmbătrânire al organismului) şi a îmbătrânirii extrinseci cauzată de factorii externi, între care radiaţiile UV, poluare, fumat, stres, adică acei factori care agresează pielea prin formare de radicali liberi toxici. Dintre toate cauzele, cea mai importantă este reprezentată de radiaţia UV, care produce fotoîmbătrânire (fotoaging). Din acest motiv, în unele tratate de dermatologie, îmbătrânirea extrinsecă este asociată cu fotoagingul.
Aşadar, cauza majoră a îmbătrânirii premature a pielii, a uscării excesive a acesteia, a apariţiei petelor pigmentare şi a cancerului de piele, este soarele, mai precis radiaţiile solare. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui. Faptul că radiaţiile solare induc îmbătrânirea prematură este o realitate sesizată pe criterii clinice, iar simpla comparaţie între faţa internă şi cea externă a antebraţului în cazul persoanelor aflate la vârsta a doua, este o mărturie evidentă.
Acest articol este insotit si de un CONCURS – asadar CITESTE cu atentie informatiile de mai jos si legat de acest subiect adreseaza-i o intrebare specialistului Mihaela Isac pe adresa de e-mail (qyogaflow@gmail.com) iar cea mai buna intrebare va fi PREMIATA cu cate un produs NATURAL de la Mnoela. Sunt 4 PASI, deci avem 4 PREMII de oferit.
În atmosfera terestră există trei tipuri de radiaţii UV (clasificate în funcţie de lungimea de undă):
- Radiaţiile UVC, având lungimea de undă cuprinsă între 220-290 nm. Acestea nu ajung pe suprafaţa terestră fiind ecranate total de stratul de ozon din atmosfera terestră;
- Radiaţiile UVB, având lungimea de undă cuprinsă între 290-320 nm sunt cele care provoacă arsuri solare, cauzează mutaţii genetice, generând creşterea anormală a celulelor;
- Radiaţiile UVA, având lungimea de undă cuprinsă între 290-320 nm sunt cele responsabile de hiperpigmentarea pielii (sau bronzul). Oricât de atractivă ar părea pentru unii o piele bronzată, trebuie să fim conştienţi de faptul că bronzarea pielii este un mecanism de apărare în faţa excesului de radiaţii solare, prin sinteza intensă a melaninei, şi este un factor accelerator al procesului de îmbătrânire prematură.
Expunerea prelungită la soare, chiar şi cu protecţie solară, produce arsuri de diverse grade, deshidratează pielea, stratul superior al pielii devine mai gros, reţeaua de colagen din straturile profunde se deteriorează, apar riduri premature, decolorări ale pielii sau hiperpigmentări.
De ce este necesară protecţia solară a tenului? De ce ar trebui să introducem o cremă cu factor de protecţie solară în rutina de îngrijire zilnică a tenului?
Protecţia solară eficientă a tenului este vitală pentru menţinerea unui ten sănătos şi tânăr cât mai mult timp, şi ar trebui inclusă ca o etapă obligatorie în rutina de îngrijire zilnică a tenului, chiar şi în afara lunilor de vară pentru că radiaţia solară afectează tenul şi în anotimpurile reci. În timp ce câteva minute pe zi de expunere la soare, ajută la producerea de vitamina D, pielea tenului este adesea expusă radiaţiei solare mult mai mult timp în decursul unei zile. Supraexpunerea la radiaţia solară este cauza principală a îmbătrânirii premature a pielii. Din acest motiv, tenul trebuie protejat mereu cu o cremă ce conţine factor de protecţie solară cel puţin 30. În timpul zilei pielea tenului este mai expusă radiaţiei solare decât restul corpului. Pentru a evita deteriorarea ADN-ului celular, îmbătrânirea prematură datorată radiaţiilor UV, precum şi a tulburărilor de pigmentare, este important să protejăm tenul ori de câte ori este expus la soare, chiar şi atunci când cerul este înorat şi indiferent de anotimp.
Cum ne protejăm pielea?
Cremele cu FPS (factor de protecţie solară) se aplică dimineaţa pe ten după pasul 3 de hidratare, sau, pot fi aplicate în loc de crema zilnică obişnuită de hidratare. Produsele cosmetice care conţin FPS ar trebui să fie aplicate ca ultimul pas în rutina de dimineaţă de îngrijire a tenului, cu cel puţin 20 de minute înainte de expunerea la soare.
Avem nevoie să utilizăm o cremă de zi separată şi una cu factor de protecţie?
Crema cu FPS se aplică dimineaţa după crema zilnică de hidratare, dar, în funcţie de preferinţe şi/sau dacă tenul este mixt sau gras se poate aplica doar Crema cu FPS. Puteţi experimenta pentru a descoperi modalitatea optimă de utilizare a acestor produse. Persoanele cu tenul uscat sau normal este posibil să prefere în continuare să utilizeze o cremă hidratantă mai înainte de aplicarea cremei cu factor de protecţie solară. Alegerea va fi influenţată de stilul dvs. de viaţă, de preferinţele personale şi de cum reacţionează pielea la factorii de mediu, cum ar fi umiditatea şi/sau căldura.
INSCRIE-TE si tu in concurs si poti castiga unul din cele 4 produsele cosmetice vegetale MNOELA.
Mai multe informatii despre ingrijirea tenului si posibilitatea de a achizitiona produse de cea mai buna calitate, va invitam pe pagina partenerilor nostri de la Mnoela.