Sari la conținut

Semnificatia simbolului AUM

AUM este cea mai cunoscuta mantra si provine din intelepciunea hindusa straveche. Este practicata de oameni din intreaga lume iar atunci cand aceasta este realizata cu profunda interiorizare, cel ce o practica abandoneaza dimensiunea spatiului si timpului, unindu-se cu Creatia si Creatorul. AUM este sunetul primordial al Universului, este vibratia care a fost manifestata la crearea Universului. Cu totii purtam in interiorul nostru acest sunet, aceasta vibratie sacra iar atunci cand dorim sa ne linistim, sa ne relaxam fizic, mental, emotional, spiritual putem apela cu incredere la ea. Cantarea sunetului sacru AUM, ne ajuta sa trecem de la undele gama ( starea unde suntem activi, agitati, stresati) la undele Alfa (starea de relaxare, de interiorizare, asemanata cu starea de semisomn, meditatie, rugaciune).

om-29085

 

Putem canta sunetul sacru Aum, atat cu voce tare cat si in interiorul nostru. Important este sa ne centram in interior si sa simtim conexiunea vibratiei sunetului in fiecare celula a corpului. Pentru o curatare si purificare eficienta a corpului fizic si energetic este bine sa pastram cateva minute de interiorizare inainte si dupa practica.

Putem alege diferite tipuri de practica: fie conectam sunetul sacru pe fiecare chakra, urcand de la primul centru energetic Muladhara pana la ultimul centru energetic Sahasrara si apoi coboram . Fie mentinem sunetul sacru in zona inimii, fie in punctul dintre sprancene ” Ajna Chakra”.

Putem intalni sunetul Aum si sub forma OM, ambele reprezentand acelasi lucru. Literele A-U, contopindu-se in O. Veti observa faptul ca dupa o anumita perioara de practica veti simti cu precadere pe litera M, ca o vibratie, ca un circuit de energie in zona capului.

Simbolul AUM este compus din trei silabe, mai exact din literele A, U, M. Cand este scris are deasupra o semiluna si un punct.

“Litera a simbolizeaza starea constienta sau treaza (jagrata-avastha), litera u starea de vis (svapna-avastha) si litera m starea de somn fara vise (susupta-avastha) a mintii si a spiritului. Intregul simbol, impreuna cu semiluna si punctul, semnifica o a patra stare (turya-avastha) care combina toate aceste stari si le transcende. Aceasta este starea de samadhi.

Literele a, u si m simbolizeaza respectiv vorbirea (vak), mintea (manas) si respiratia vietii (prana), in timp ce intregul simbol reprezinta spiritul viu, care este doar o parte din spiritul divin. Cele trei litere reprezinta si dimensiunile lungimii, latimii si adancimii, in timp ce intregul simbol reprezinta Divinitatea, care este dincolo de limitarile formei.

Cele trei litere a, u si m simbolizeaza absenta dorintei, fricii si maniei in timp ce intregul simbol reprezinta omul perfect (sthita-prajna), cel a carui intelepciune este ferm stabilita in divin.  Ele reprezinta cele trei genuri, masculin, feminin  si neutru in timp ce intregul simbol reprezinta creatia, impreuna cu Creatorul.

Reprezinta cele trei gunas-uri sau calitati sattva, rajas si tamas, in timp ce intregul simbol reprezinta un gunatita, un individ care a transces si a depasit fortele gunas-urilor. Literele corespund celor trei timpuri -trecut, prezent, viitor, in timp ce intregul simbol reprezinta Creatorul, care transcede limitarile timpului. Intregul simbol reprezinta cunoasterea Sinelui, a carui invatatura este nemuritoare. Literele a, u, m reprezinta si mantra ” Tat Twam Asi” (Tu esti acela), realizarea divinitatii omului in sine insusi. Intregul simbol reprezinta realizarea , care elibereaza spiritul uman din lanturile corpului, mintii, intelectului si egoului.”

Documentatie: Light on Yoga – B.K.S. Iyengar