Cand vorbim de yoga, majoritatea oamenilor din Europa se gandesc doar la posturi fizice menite sa ofere mobilitate fizica si tonus muscular. Intr-adevar acestea se numara printre beneficiile practicarii posturilor insa la un nivel mai profund, asanele reprezinta expresia unitatii dintre minte si corp.
Posturile Yoga ofera un avantaj urias corpului si mintii. Ele contribuie la atingerea echilibrului, a flexibilitatii si a rezistentei – toate fiind calitati esentiale pentru o viata sanatoasa si echilibrata.
Datorita antrenamentului intens si constient, asanele furnizeaza un potential de energie si vitalitate de care beneficiem pe tot parcursul zilei. Practicarea regulata a asanelor cultiva flexibilitatea si, in acelasi timp, ajuta la eliberarea de toxine care stagneaza in organism si care obstructioneaza fluxul liber al energiei vitale.
Asana sau postura este a treia ramura a practicii Yoga, dupa Yama & Niyama ( principiile etice in relatie cu mine si lumea inconjuratoare). Citeste articolul Yama & Niyama, dand click aici.
Asanele trebuiesc realizate la limita de confortabilitate si stabilitate, fara a ne rani corpul. In timpul practicii este necesar ca focusul nostru sa fie orientat pe respiratie, incercand sa gasim acel echilibru interior care sa ne aduca aproape de starea de meditatie. Acestea se executa pe stomacul gol la cel putin 3 ore de la o masa consistenta. Cel mai bun moment pentru realizarea practicii este la apus si rasarit. Puteti face asane in orice spatiul curat amenajat si aerisit, fara surse care v-ar putea impiedica concentrarea si linistea. Mentineti temperatura camerei optima, nu este recomandat sa utilizati aerul conditionat in timpul practicii. Incepeti intotdeauna cu cateva exercitii de incalzire si incheiati cu relaxarea finala (Savasana).
Puteti citi tot materialul despre Savasana dand click aici.
Posurile fizice din yoga au fost dezvoltate de-alungul secolelor pentru a exersa fiecare muschi, fiecare nerv si fiecare glanda din corp, asigurandu-i practicantului un corp puternic, flexibil si adapostit de boli. Totodata asanelele reduc oboseala si linistesc mintea.
Cel ce practica asanele constient, recunoaste faptul caci corpul sau este un templu in care salasluieste Scanteia Divina.
Numele folosite pentru asane sunt semnificative si sunt in conformitate cu principiul evolutiei. Unele sunt numite dupa plante, cum ar fi copacul (vrksa) sau lotusul (padma); unele dupa insecte, cum ar fi lacusta (salabha) si scorpionul (vrschika); unele dupa animale acvatice si amfibieni, ca pestele (matsya), testoasa (kurma) sau crocodilul (nakra). Exista totodata si nume de pasari, precum cocosul, cioara, paunul, lebada; nume de patrupede, precum cainele (svana), calul, camila (ustra), leul. Asanele sunt numite totdata si dupa eroi legendari cum ar fi Virabhadra si Hanuman, fiul vantului. Numele posturilor totodata pot proveni de la intelepti stravechi, zei sau alte incarnari ale Puterii Divine.
Cele mai cunoscute si apreciate posturi: * Padmasana * Tadasana * Padahastasana * Seria Virabhadrasana * Seria Surya Namaskar * Salabhasana * Bhujangasana * Virasana * Matsyasana * Paschimottanasana * Sirsasana * Halasana * Sarvangasana
* Yogamudrasana * Savasana
In timp ce face asane, corpul Yoghinului isi asuma multe forme care amintesc de o varietate de creaturi. Mintea lui este antrenata sa nu dispretuiasca nicio creatura, pentru ca el stie ca in intreaga sfera a Creatiei, de la cea mai marunta insecta la cel mai perfect intelept, respira acelasi Spirit Universal care ia nenumarate forme. Atunci el descopera unitatea in Universalitate.
Yoga reprezinta calea catre regasirea si reactivarea propriului maestru interior insa pentru a intelege cativa pasi esentiali, legati de aliniamentul si executarea corecta a posturilor in ceea ce priveste (asanele) este recomandat ca la inceput acestea sa fie practicate cu un profesor. Dupa ce sunt intelese, in functie de capacitatea si deschiderea fiecaruia, studentul este incurajat sa fie propriul lui Maestru si sa practice regulat starea de echilibru si armonie interioara si exterioara.
O practica reusita!
Cu multa iubire,
Simona
Daca ai si alte intrebari imi poti scrie pe adresa: qyogaflow@gmail.com
Documentatie material
Light on Yoga: B K S Iyengar
Cele 7 legi spirituale din yoga: Deepak Chopra, David Simon