Sari la conținut

Yama & Niyama – Principiile etice in relatie cu mine si lumea inconjuratoare

Intelegerea si aplicarea principiilor etice si morale ale primelor doua ramuri (Yama & Niyama) din cunoasterea straveche yoga, reprezinta baza fundatiei unei practici solide. Fara practicarea principiilor Yama & Niyama, asanele (posturile fizice) sunt doar exercitii terapeutice pentru corp.

yoga-657046

Yama- se refera la principiile etice in relatie cu propria persoana. 

Daca felul in care esti pe interior este apropiat de ceea ce esti in viata de zi cu zi , vei avea mai putine conflicte interioare. Redescopera-ti puritatea interioara.

Cele cinci aspecte Yama sunt: 

1. Ahimsa: Non Violenta ( se refera atat la violenta fizica, verbala cat si mentala si emotionala)

2. Satya: Adevarul practicat cu inima (nu lasa mintea sa preia controlul, asculta-ti inima si vei stii ce este adevarat si corect sa faci.

3. Asteya: Non Furtul . Nu astepta sa culegi roadele fara a depune niciun fel de munca inainte.

4. Brahmacharya: In general este considerat precum continenta sau absenta sexului insa la un nivel profund de intelegere, acest aspect inseamna conectarea la Constiinta Pura. Brahmacharya se refera la absenta poftelor exterioare care te fac fericit atunci cand le ai si nefericit cand nu le mai ai. Diferenta o face constiinta cu care te conectezi la acea experienta, locul in care se indreapta gandul tau.  Nu iti nega sentimentele, bucura-te atat de experientele bune cat si de cele mai putin bune. Simte bucuria sau tristetea, dar detaseaza-te si conecteaza-te la esenta ta Divina si intotdeauna vei gasi lumina.

5. Aparigraha: Absenta lacomiei ( se refera la diferenta dintre ceea ce ne dorim si ceea ce avem nevoie) Ex- multa mancare care se arunca, haine inutile care nu sunt purtate.

Niyama- se refera la principiile mele in relatie cu lumea inconjuratoare.

Cele 5 aspecte Niyama sunt:

1. Shoucha: Puritatea interioara si exterioara.  Alege doar informatiile benefice, nu te pierde in informatii de masa, care starnesc ura, invidia, agresivitatea. Invata sa te detasezi de acele informatii care te sug de energie si iti induc o stare de tensiune.  Detaseaza-te de experientele  tale si filtreaza ceea ce vrei sa pastrezi in sufletul tau si binecuvanteaza toate experientele. Respira lung si adanc, deschide-ti inima si fa curatenie in interior. Lasa loc puritatii.

2. Santhosha: Fericirea fara motiv, implinirea ( acest aspect se refera si balanta dintre cele doua energii Yin Yang, trecut-viitor, lumina-intuneric, solar-lunar, fericire-tristete.)

3. Tapas : Practicarea detasamentului, echilibrului, disciplinarea corpului si a mintii. Recomandare: stabileste o zi pe saptamana/ luna si renunata la una sau la toate mesele din acea zi. Consuma doar apa. Trateaza-ti intotdeauna oamenii ce-ti pasesc pragul casei cu mancare si apa.

4. Swadhyaya:  se refera la studiul Sinelui si studierea scripturilor, invatarea atat din interior cat si din exterior.  Atunci cand intretii o anumita cunoastere, nu crea prin aceasta un alt ego, fii smerit cu toata lumea si tot ce exista.

5. Ishvara- pranidhana: inconjoara-te de Gratia Divina. Iubirea fata de Dumnezeu.

Practicand aceste aspecte ale constiintei, mintea se purifica, gandurile se linistesc iar aspirantul poate intra intr-o stare de meditatie profunda.

Citeste aici care sunt cele 8 ramuri Yoga.